Güncel

Ba­kan­lık­tan öksüz ve yetim ço­cuk­la­ra özel des­tek

Ebe­veyn kaybı ya­şa­mış ço­cuk­la­ra yö­ne­lik des­tek­ler ko­nu­sun­da uz­man­laş­mış bir birim kuran Aile ve Sos­yal Hiz­met­ler Ba­kan­lı­ğı, tüm il­ler­de oluş­tu­ru­lan Öksüz Yetim Bi­rim­le­ri ara­cı­lı­ğıy­la 7.696 ço­cu­ğa hiz­met gö­tür­dü. Aile ve Sos­yal Hiz­met­ler Ba­kan­lı­ğı­nın öksüz ve yetim ço­cuk­la­ra yö­ne­lik tüm il­ler­de oluş­tur­du­ğu Öksüz Yetim Bi­rim­le­ri ara­cı­lı­ğıy­la 7.696 ço­cu­ğa hiz­met su­nul­du.

Ba­kan­lık­ça, ebe­veyn kaybı ya­şa­mış ço­cuk­la­ra yö­ne­lik hiz­met­le­rin bü­tün­cül yü­rü­tül­me­si ama­cıy­la 10 Eylül 2020’de Çocuk Hiz­met­le­ri Genel Mü­dür­lü­ğü bün­ye­sin­de Öksüz, Yetim ve Gün­düz Hiz­met­le­ri Daire Baş­kan­lı­ğı ku­rul­du. Bu doğ­rul­tu­da, ebe­veyn kaybı ya­şa­mış ço­cuk­la­ra yö­ne­lik ça­lış­ma­la­rı plan­la­mak ve yü­rü­tü­len ça­lış­ma­la­ra iliş­kin bilgi sun­mak ama­cıy­la 81 il mü­dür­lü­ğü bün­ye­sin­de Öksüz Yetim Bi­rim­le­ri oluş­tu­rul­du. Bi­rim­ler­de gö­rev­li mes­lek ele­man­la­rı ta­ra­fın­dan ebe­veyn kaybı ya­şa­mış ço­cuk­lar tes­pit edi­le­rek ço­cuk­la­ra ve aile­le­ri­ne zi­ya­ret­ler ger­çek­leş­ti­ril­di.

Zi­ya­ret­ler­de ebe­veyn kaybı ya­şa­mış çocuk ve aile­le­ri­nin ih­ti­yaç duy­du­ğu des­tek türü be­lir­le­ne­rek, ih­ti­yaç­lar doğ­rul­tu­sun­da ço­cuk­la­rın ve aile­le­rin sos­yal hiz­met mo­del­le­ri­ne yön­len­di­ril­me­si sağ­lan­dı. Aynı za­man­da ço­cuk­la­ra ve aile­le­ri­ne, reh­ber­lik ve da­nış­man­lık hiz­me­ti su­nul­du.

Gö­rev­li­ler, 2022 Mart iti­ba­rıy­la top­lam 7.696 ço­cu­ğun ha­ne­si­ne zi­ya­ret ger­çek­leş­ti­re­rek, on­la­rın ih­ti­yaç du­ru­mu­na göre uygun sos­yal hiz­met mo­del­le­rin­den ya­rar­lan­dı­rıl­ma­la­rı­nı sağ­la­dı.

Ebe­veyn kaybı ya­şa­mış ço­cuk­la­ra özel reh­ber

Ebe­veyn kaybı ya­şa­mış ço­cuk­la­ra yö­ne­lik ça­lış­ma­lar kap­sa­mın­da Ba­kan­lık­ça, bu ko­nu­da su­nu­lan hiz­met­ler­le il­gi­li aile­le­re bilgi ve­ril­me­si, yas sü­re­cin­de ço­cuk­la­rın ve aile­le­rin des­tek­len­me­si ama­cıy­la “Ebe­veyn Kaybı Ya­şa­mış Ço­cuk­la­rı Des­tek­le­me Reh­be­ri” de ha­zır­lan­dı.

Reh­ber­de ebe­veyn kaybı ya­şa­mış ve yas sü­re­cin­de ço­cuk­la­rın des­tek­len­me­si, ebe­veyn kaybı son­ra­sı ya­pı­la­cak iş ve iş­lem­ler, ço­cuk­lar ve aile­le­ri­ne yö­ne­lik hiz­met­le­re iliş­kin bö­lüm­le­rin yanı sıra, ebe­veyn kaybı ya­şa­yan ço­cuk­lar için ya­pı­la­bi­le­cek­ler ko­nu­sun­da öne­ri­le­re yer ve­ril­di.

Bir­çok yar­dım ve des­tek prog­ra­mı yü­rü­tü­lü­yor

Aile ve Sos­yal Hiz­met­ler Ba­kan­lı­ğı ço­cuk­la­rın anne baba yok­sun­lu­ğun­dan kay­nak­la­nan so­run­lar­la baş ede­bil­me­si, top­lu­ma uyum sağ­la­ya­bil­me­le­ri ve psi­ko­lo­jik yön­den sağ­lık­lı ol­ma­la­rı ama­cıy­la çe­şit­li me­ka­niz­ma­lar­la bir­çok des­tek­te bu­lu­nu­yor. Bu kap­sam­da eko­no­mik des­te­ğe ih­ti­yaç duyan ebe­veyn kaybı ya­şa­mış ço­cuk­lar için aile­le­ri­ne sos­yal ve eko­no­mik yar­dım­lar ya­pı­lı­yor. Bunun yanı sıra psi­ko­sos­yal des­tek ve da­nış­man­lık hiz­met­le­ri su­nu­lu­yor. Mev­cut du­rum­da, öksüz ve yetim ay­lı­ğı, eşi vefat etmiş ka­dın­la­ra yö­ne­lik yar­dım­lar başta olmak üzere bir­çok yar­dım prog­ra­mı yü­rü­tü­lü­yor.