Güncel

Sivil Top­lum Ör­güt­leri, Milli Park için Bildiri Ya­yın­la­dı

Tür­ki­ye’nin en önem­li doğal yaşam park­la­rın­dan biri olan Büyük Men­de­res Del­ta­sı Dilek Ya­rı­ma­da­sı Milli Parkı’nın in­san­lar ta­ra­fın­dan tah­rip edil­me­si­nin önüne ge­çil­me­si ve böl­ge­nin ko­ru­ma al­tın­da kal­ma­sı için Ku­şa­da­sı’nda bu­lu­nan Sivil Top­lum Ör­güt­le­ri bil­di­ri ya­yın­la­dı

Sivil Top­lum Ör­güt­le­ri­nin ya­yın­la­dı­ğı bil­di­ri­de şu ifa­de­le­re yer ve­ril­di; “ Tür­ki­ye’de diğer ko­ru­nan alan­lar içe­ri­sin­de eşsiz özel­lik­le­re sahip olan ve Batı Ana­do­lu’da gerek bitki çe­şit­li­li­ği ge­rek­se yaban ha­ya­tı­nın son sı­ğı­na­ğı du­ru­mun­da bu­lu­nan Dilek Ya­rı­ma­da­sı Büyük Men­de­res Del­ta­sı Milli Parkı’yla il­gi­li son gün­ler­de in­ter­net ga­ze­te­le­rin­de çıkan ha­ber­ler üze­ri­ne aşa­ğı­da isim­le­ri bu­lu­nan sivil top­lum ör­güt­le­ri ve ma­hal­le muh­tar­la­rı ta­ra­fın­dan bir top­lan­tı ger­çek­leş­ti­ril­di.

Ku­şa­da­sı Kent Kon­se­yi’nde ya­pı­lan top­lan­tı­ya ; Ku­şa­da­sı Kent Kon­se­yi, Söke Kent Kon­se­yi, Gü­zel­çam­lı Muh­tar­lı­ğı, Ki­raz­lı Muh­tar­lı­ğı, Tmmo Ku­şa­da­sı Tem­sil­ci­li­ği, Pey­zaj Mi­mar­la­rı Odası Aydın İl Tem­sil­ci­li­ği, Atro (Aydın Tu­rist Reh­ber­le­ri Odası), Ku­gi­ad (Ku­şa­da­sı Genç İş İnsan­la­rı Der­ne­ği), Efe­ler Sa­na­yi­ci Ve İş İnsan­la­rı Der­ne­ği, Eko­dosd (Eko­sis­te­mi Ko­ru­ma Ve Doğa Se­ven­ler Der­ne­ği), Ki­raz­lı Eko­lo­jik Yaşam Der­ne­ği, Ca­fer­li Gü­zel­leş­tir­me Ve Da­ya­nış­ma Der­ne­ği, Çydd Ku­şa­da­sı Şu­be­si, Mer­di­ven Top­lum­sal Gi­ri­şim Ve Ge­li­şim Der­ne­ği, Tema Gü­zel­çam­lı Tem­sil­ci­li­ği, Ki­raz­lı Köyü Su­la­ma Ko­ope­ra­ti­fi, Ki­raz­lı Köyü Küp­lü­ce Ta­rım­sal Kal­kın­ma Ko­ope­ra­ti­fi, 29 Ekim Ka­dın­lar Der­ne­ği Ku­şa­da­sı Şu­be­si Ve Türk Ka­dın­lar Kon­se­yi Der­ne­ği Ku­şa­da­sı Şu­be­si tem­sil­ci­le­ri ka­tıl­dı.

Tüm ka­tı­lım­cı­lar top­lan­tı so­nu­cun­da bir de­ğer­len­dir­me ya­pa­rak ekte ki ortak bil­di­ri­yi sun­du­lar.

Dilek Ya­rı­ma­da­sı Büyük Men­de­res Del­ta­sı Milli Parkı; Sam­sun Dağ­la­rı’ndan ba­tı­ya de­ni­ze ula­şan bir ya­rı­ma­da ve gü­ney­de delta olu­şu­muy­la Tür­ki­ye’de ve dün­ya­da özel öneme sahip bir doğa ala­nı­dır.

Geç­ti­ği­miz yıl ül­ke­mi­zin hemen tüm kı­yı­la­rın­da mey­da­na gelen orman yan­gın­la­rın­dan, Ku­şa­da­sı Kay­ma­kam­lı­ğı, Milli Park Mü­dür­lü­ğü ve il­gi­li ku­rum­lar iş­bir­li­ğiy­le alı­nan ra­di­kal ön­lem­ler so­nu­cu ken­di­ni ko­ru­ya­bi­len ye­ga­ne doğal ala­nı­mız­dır.

İnter­net ga­ze­te­le­rin­de ya­yım­la­nan ha­ber­le­re göre “Geçen sene ihale edi­len büfe ve res­to­ran iş­let­me­le­rin­de va­tan­daş­la­rın kendi ge­tir­dik­le­ri man­ga­lı ya­ka­bil­me­le­ri için kont­rol­lü bir man­gal hiz­me­ti­nin su­nul­ma­sı plan­la­nı­yor.” Den­mek­te­dir.

Milli Park içe­ri­sin­de gü­nü­bir­lik kul­la­nım alan­la­rı dahil olmak üzere “Ve­je­tas­yo­nu­nun yan­gı­na çok has­sas ol­ma­sı (kri­tik de­re­ce­de) Ak­de­niz ik­li­mi­nin orman yan­gın­la­rı ba­kı­mın­dan en el­ve­riş­li şart­la­rı oluş­tur­ma­sı riski ne­de­niy­le uzun sü­re­li ve çok fazla ak­ti­vi­te içe­ren pik­nik ak­ti­vi­te­si­nin mi­ni­mi­ze edil­me­si için ateş yakma ya­sa­ğı” ge­ti­ril­miş­tir.

Bu ne­den­le yak­la­şık 20 yılı aşkın bir sü­re­dir Milli Park­ta ateş ya­kıl­ma­sı ya­sak­lan­mış, man­gal ve tüp ben­ze­ri ateş­li alet­ler kul­lan­dı­rıl­ma­mak­ta­dır.

Bunun amacı Milli Par­kın orman yan­gın­la­rı­na karşı ge­rek­li ön­lem­le­ri ala­rak doğal ya­pı­sı­nın sür­dü­rü­le­bi­lir­li­ği­nin sağ­lan­ma­sı­dır.

Milli Park­la­rın en temel gö­rev­le­ri; bün­ye­sin­de­ki de­ğer­li eko­sis­tem­le­ri­nin ko­run­ma­sı, bi­yo­lo­jik çe­şit­li­li­ği­nin sür­dü­rül­me­si, ant­ro­po­je­nik bas­kı­nın ön­len­me­si, doğal yaşam or­tam­la­rı­nın, doğal pey­za­jı­nın, alan­da­ki tür­le­rin ve ha­bi­tat­la­rın ko­run­ma­sı, bün­ye­sin­de­ki doğal ve kül­tü­rel kay­nak de­ğer­le­ri­nin ge­lecek ku­şak­la­ra bo­zul­ma­dan ulaş­tı­rıl­ma­sı­nın sağ­lan­ma­sı­dır.

Yine aynı ha­be­re göre; Milli Park zi­ya­ret sa­at­le­ri 08.00 ile 18.30 arası be­lir­len­miş­ken, yeni dü­şü­nü­len uy­gu­la­may­la akşam ye­mek­le­ri­ni park içe­ri­sin­de yemek is­te­yen va­tan­daş­la­ra saat 24.00’e kadar yemek hiz­me­ti­nin ve­ri­le­ce­ği be­lir­til­mek­te­dir.

Milli Park UDGP’nı (Uzun Dev­re­li Ge­li­şim Planı) kap­sa­mın­da be­lir­li ku­ral­lar­la yö­ne­ti­len önem­li has­sa­si­yet­le­ri olan bir yer ol­ma­sı do­la­yı­sıy­la, risk ya­ra­ta­cak fa­ali­yet­le­re ke­sin­lik­le izin ve­ril­me­me­li­dir.

Milli Park­ta gece ya­şa­mın­da bir­çok yaban hay­va­nı­nın et­ki­le­şim­de ve ha­re­ket ha­lin­de bu­lun­du­ğu bi­lin­mek­te­dir. Zi­ya­ret­çi sa­at­le­ri bit­tik­ten sonra yaban ha­ya­tı can­lan­dı­ğın­dan, bahse konu olan alan­lar­da araç gü­rül­tü­sü, ışık vb. fa­ali­yet­ler­den ka­çı­nıl­ma­sı ge­re­kir.

Milli Par­kın en temel gö­rev­le­rin­den biri, gelen zi­ya­ret­çi­le­re doğal ve kül­tü­rel kay­nak de­ğer­le­ri­ni en iyi şe­kil­de ta­nıt­mak, gös­ter­mek ve sür­dü­re­bi­lir­li­ği­nin sağ­lan­ma­sı için ko­run­ma­sı­nı teş­vik et­mek­tir. Ya­pıl­ma­sı dü­şü­nü­len gece uy­gu­la­ma­sı ve man­gal ser­vi­si bu ta­nım­la­ra hiç uy­ma­mak­ta olup, Milli Par­kın temel gö­rev­le­ri ara­sın­da bu­lun­ma­mak­ta­dır.

Gün­düz bile zi­ya­ret­çi­le­rin kont­ro­lün­de zor­luk çe­ki­lir­ken, gece Milli Park içine giren ki­şi­le­rin ne ya­pa­ca­ğı, nasıl bir teh­dit oluş­tu­ra­cak­la­rı, araç gü­rül­tü­sü, ışık vb. ey­lem­ler­le yaban ha­ya­tı­na ra­hat­sız­lık ve­re­cek­le­ri, ka­ran­lık­tan is­ti­fa­de ede­rek bitki ve insan ka­çak­çı­lı­ğı ya­pıp-yap­ma­ya­cak­la­rı ve en önem­li­si de ihmal so­nu­cu ya da kötü ni­yet­li ki­şi­ler ta­ra­fın­dan ka­sıt­lı ola­rak çı­ka­rı­la­bi­lecek yan­gı­nın nasıl büyük fe­la­ket­le­re yol aça­ca­ğı mut­la­ka dü­şü­nül­me­li­dir.

Geç­ti­ği­miz yıl mey­da­na gelen orman yan­gın­la­rın­da bin­ler­ce hek­tar alan kül olmuş, bitki top­lu­luk­la­rı ve canlı tür­le­ri yok ol­muş­tur. Bu alan­la­rın tek­rar ken­di­ni to­par­la­ya­bil­me­si uzun yıl­lar sü­recek ve bu­ra­lar­da­ki eko­sis­te­min tek­rar can­lan­ma­sı­nı bu­gün­kü nesil belki gö­re­me­ye­cek­tir. Da­vut­lar – Gü­zel­çam­lı ara­sın­da Sam­son Dağ­la­rı’nda 1985 yı­lın­da 14 asker ve 1 orman iş­çi­si­nin ya­şa­mı­nı yi­tir­di­ği ka­sıt­lı çı­ka­rı­lan orman yan­gı­nı­nın acısı ha­fı­za­lar­da olup unu­tul­ma­mış­tır.

Milli Par­kı­mız Aydın’ın, Ku­şa­da­sı’nın ve ül­ke­mi­zin gu­rur­la tüm dün­ya­ya ta­nı­ta­ca­ğı çok özel bir doğa alanı olup, Batı Ana­do­lu’da özel­lik­le yan­gın­la­ra karşı çok has­sas bir böl­ge­de yer al­mak­ta­dır.

Hem man­gal hem de gece 24.00’e kadar ya­pı­la­cak yemek hiz­met­le­rin­den, yu­ka­rı­da be­lirt­ti­ği­miz teh­dit­ler ne­de­niy­le bu ve buna ben­zer uy­gu­la­ma­lar­dan ke­sin­lik­le vaz­ge­çil­me­li­dir.

Ya­pıl­ma­sı dü­şü­nü­len uy­gu­la­ma­la­rın ak­si­ne, Milli Park gö­rev­li­le­ri ta­ra­fın­dan her giren araca mut­la­ka gü­nü­bir­lik kul­la­nım ku­ral­la­rı ve orman yan­gın­la­rıy­la il­gi­li birer bro­şür da­ğı­tıl­ma­lı, gü­ven­lik güç­le­ri ta­ra­fın­dan araç­lar kont­rol edil­me­li, tüm koy­lar­da Üni­ver­si­te ve STK’lar iş­bir­li­ğiy­le doğal ala­nın ta­nı­tı­mı, çev­re­nin kir­le­til­me­me­si ve yan­gın ris­ki­ne karşı zi­ya­ret­çi­le­re yö­ne­lik bil­gi­len­dir­me fa­ali­yet­le­ri ya­pıl­ma­lı­dır. Yan­gın teh­di­di­ne karşı ilk mü­da­ha­le­yi ya­pa­bi­lecek bir yan­gın he­li­kop­te­ri­nin Milli Park­ta hazır bu­lun­du­rul­ma­sı olası yan­gın­la­rın bü­yü­me­si­ni ön­le­ye­cek­tir.

Özel­lik­le il­köğ­re­tim okul­la­rıy­la koy­lar­da milli par­kın de­ğer­li eko­sis­tem­le­ri­ni ve bi­yo­lo­jik çe­şit­li­li­ği­nin ko­run­ma­sı­na yö­ne­lik eği­tim ça­lış­ma­la­rı­nın ya­pıl­ma­sı­nı, böl­ge­mi­zin en güzel doğal alanı olan Milli Par­kı­mı­zın ge­lecek ku­şak­la­ra sağ­lık­lı bir şe­kil­de ak­ta­rıl­ma­sı­nı sağ­la­ya­cak­tır.

Milli Par­kın hemen yanı ba­şın­da bu­lu­nan Gü­zel­çam­lı ma­hal­le­sin­de­ki es­naf­la­rın, parka gelen zi­ya­ret­çi­le­rin her türlü ih­ti­yaç­la­rı­nı kar­şı­la­ya­bi­lecek me­kan­la­ra, do­na­nı­ma ve bi­linç dü­ze­yi­ne sahip ol­duk­la­rı bi­lin­mek­te­dir.

Milli Par­kın bir amacı da par­kın tüm de­ğer­le­ri­ni iyi bilen ve on­la­rın ko­run­ma­sı­nı ve ge­le­ce­ğe ta­şın­ma­sı­na önem­li kat­kı­sı ola­cak bölge hal­kı­nın eko­no­mik çı­kar­la­rı­nı gö­zet­mek ve ge­rek­li im­kan­la­rı sun­mak ol­ma­lı­dır.

Bahsi geçen sivil top­lum ku­ru­luş­la­rı, ma­hal­le muh­tar­la­rı ve Ko­ope­ra­tif­ler ola­rak im­za­la­nan bil­di­ri­de be­lirt­ti­ği­miz en­di­şe­le­rin gi­de­ril­me­si­ni il­gi­li ku­rum­lar­dan talep eder, Milli Par­kın ko­run­ma­sı ve ta­nı­tıl­ma­sı­na yö­ne­lik her türlü kat­kı­yı yap­ma­ya hazır ol­du­ğu­mu­zu ka­mu­oyu­nun bil­gi­si­ne su­na­rız”