Güncel

GEKA’NIN, 147. YÖNETİM KU­RU­LU TOP­LAN­TI­SI KU­ŞA­DA­SI’NDA YA­PIL­DI

Güney Ege Kal­kın­ma Ajan­sı’nın 147’nci Yö­ne­tim Ku­ru­lu Top­lan­tı­sı, 31 Mart 2022 ta­ri­hin­de de­niz-kum-gü­neş tu­riz­mi­nin ya­nın­da al­ter­na­tif tu­rizm ola­nak­la­rıy­la da zen­gin bir po­tan­si­ye­le sahip olan Aydın ili­nin Ku­şa­da­sı il­çe­sin­de ger­çek­leş­ti­ril­di.

GEKA Dönem Baş­ka­nı De­niz­li Va­li­si Ali Fuat Atik’in baş­kan­lı­ğın­da ve Aydın Va­li­si Hü­se­yin Aksoy’un ev sa­hip­li­ğin­de ya­pı­lan top­lan­tı­ya; Aydın Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Özlem Çer­çi­oğ­lu, De­niz­li Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Osman Zolan, Aydın Sa­na­yi Odası Baş­ka­nı Meh­met Yunus Şahin, Muğla Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Odası Baş­ka­nı Mus­ta­fa Ercan ve GEKA Genel Sek­re­te­ri Özgür Ak­do­ğan’ın yanı sıra Ajan­sın gö­rev­li uz­man­la­rı ka­tıl­dı.

Top­lan­tı­da ön­ce­lik­le Ajan­sın 2021 yılı birim fa­ali­yet ra­por­la­rı­nı ve son top­lan­tı­dan bu yana ha­ya­ta ge­çi­ri­len ça­lış­ma­la­rı göz­den ge­çi­re­cek­le­ri­ni açık­la­yan Vali Atik ay­rı­ca, 2022 yılı için plan­la­nan prog­ram­la­rı da is­ti­şa­re ede­cek­le­ri­ni söy­le­di.

Vali Atik, “Ajan­sı­mı­zın 2021 yı­lın­da ha­ya­ta ge­çir­di­ği ça­lış­ma­lar “Eko-tu­rizm­de Yeni Des­ti­nas­yon­lar”, “Üre­ti­ci Ör­güt­le­ri­nin Güç­len­di­ril­me­si” ve “İmalat Sa­na­yi­in­de Ku­rum­sal­laş­ma ile Di­ji­tal Dö­nü­şüm” sonuç odak­lı prog­ram­la­rı doğ­rul­tu­sun­da uy­gu­la­na­rak ha­ya­ta geçti. Bu kap­sam­da des­tek prog­ram­la­rı­nın ta­sar­lan­ma­sın­dan pro­je­le­rin yü­rü­tül­me­si­ne ve iz­len­me­si­ne, ya­tı­rım da­nış­man­lı­ğın­dan plan, ana­liz, fi­zi­bi­li­te ça­lış­ma­la­rı­na, ta­nı­tım fa­ali­yet­le­rin­den eği­tim, fuar ve ça­lış­tay vb. et­kin­lik­le­rin dü­zen­len­me­si­ne kadar bir­çok fa­ali­yet ha­ya­ta ge­çi­ril­miş­tir. Ay­rı­ca Üre­ten Şe­hir­ler Prog­ra­mı, SOGEP, Yö­ne­tim Da­nış­man­lı­ğı Tek­nik Des­tek Prog­ram­la­rı da yü­rüt­tü­ğü­müz des­tek prog­ram­la­rı ara­sın­da yer al­mak­ta­dır” dedi.

Ajan­sın 2021 yı­lın­da öne çıkan fa­ali­yet­le­rin­den bi­ri­si­nin de; Bölge kal­kın­ma­sı­na hız ka­zan­dı­ran büyük çaplı ya­tı­rım­la­rın ha­ya­ta ge­çi­ril­di­ği, Gü­düm­lü Proje Des­tek ça­lış­ma­la­rı ol­du­ğu­nun al­tı­nın çizen De­niz­li Va­li­si; “Böl­ge­de­ki pay­daş­la­rı­mız­la bir­lik­te ön­ce­lik­li ya­tı­rım ko­nu­la­rı­nı baz ala­rak ge­liş­ti­ri­len proje öne­ri­le­rin­den 3’ü des­tek­len­me­ye uygun bu­lun­muş­tur. Bu ça­lış­ma kap­sa­mın­da “De­niz­li Mes­le­ki Eği­tim ve Test Mer­ke­zi”, “Aydın ve İzmir İlinde Bu­lu­nan Pamuk Üre­ti­ci­le­ri­ne Yö­ne­lik Li­sans­lı Depo Ku­ru­lu­mu” ve “Api­te­ra­pik Arı­cı­lık Ürün­le­ri İşleme Mer­ke­zi” gü­düm­lü pro­je­le­ri­nin söz­leş­me­le­ri im­za­la­na­rak fa­ali­yet­le­re baş­lan­mış­tır” dedi.

Ajan­sın 2022 yı­lın­da Kal­kın­ma Ajans­la­rı genel te­ma­sı olan Genç İstih­da­mı ko­nu­sun­da ça­lış­ma­la­ra ağır­lık ve­re­ce­ği­ni ifade eden De­niz­li Va­li­si Ali Fuat Atik, “2022-2023 dö­ne­min­de yü­rü­te­ce­ği­miz proje ve fa­ali­yet­ler genç is­tih­da­mı­na katkı sağ­la­ya­cak ça­lış­ma­lar ola­cak­tır. Bu­gün­kü top­lan­tı­mız­da ay­rı­ca, 2022 yı­lın­da ilan ede­ce­ği­miz Fi­zi­bi­li­te Des­te­ği Prog­ra­mı­nı is­ti­şa­re ede­ce­ğiz ve prog­ra­mın ilan edil­me­si hu­su­sun­da da karar ve­re­ce­ğiz” dedi.

De­niz­li Va­li­si Ali Fuat Atik, Yö­ne­tim Ku­ru­lu Üye­le­ri­ne ka­tı­lım­la­rın­dan do­la­yı te­şek­kür ede­rek top­lan­tı­nın bölge ve ülke için ha­yır­lı ol­ma­sı­nı di­le­ye­rek söz­le­ri­ni son­lan­dır­dı.

Top­lan­tı bi­ti­mi kurul üye­le­ri, GEKA'nın Ku­şa­da­sı'nda sağ­lık ve kül­tür tu­riz­mi­nin ge­liş­me­si için des­tek­le­di­ği “Ulus­la­ra­ra­sı Diş Mer­ke­zi" ve "Ku­şa­da­sı Ka­dı­ka­le­si Anaia Liman Ka­le­si" pro­je­le­ri­ni zi­ya­ret ede­rek yet­ki­li­ler­den ça­lış­ma­lar hak­kın­da bilgi al­dı­lar. İlk etap­ta yö­ne­tim ku­ru­lu üye­le­ri, GEKA’nın 2015 Yılı Al­ter­na­tif Tu­rizm Mali Des­tek Prog­ra­mı kap­sa­mın­da des­tek­le­di­ği Adnan Men­de­res Üni­ver­si­te­si­nin “Diş Sağ­lı­ğı İçin Ku­şa­da­sı'na Yol­cu­luk” pro­je­si kap­sa­mın­da ha­ya­ta geçen ““In­ter­na­ti­onal Dent Care” adlı diş has­ta­ne­si­ni zi­ya­ret etti. Ku­şa­da­sı il­çe­sin­de, sağ­lık tu­rizm po­tan­si­ye­li­ni alt yapı ça­lış­ma­la­rıy­la de­ğer­len­dir­mek, bu alan­da gelen tu­rist­ler için Ku­şa­da­sı İlçesi’ni ula­şı­la­bi­lir ca­zi­be mer­ke­zi ha­li­ne ge­tir­mek ve sağ­lık tu­riz­mi­ni yay­gın­laş­tı­ra­rak sür­dü­re­bi­lir­li­ği­ni sağ­la­mak ama­cıy­la ha­ya­ta ge­çi­ri­len proje kap­sa­mın­da, Ku­şa­da­sı’na ulus­la­ra­ra­sı stan­dart­lar­da bir diş has­ta­ne­si ka­zan­dı­rıl­mış­tı.

GEKA Genel Sek­re­te­ri Özgür Ak­do­ğan pro­je­nin ha­ya­ta ge­çi­ril­me­si aşa­ma­sın­da ger­çek­leş­ti­ri­len ça­lış­ma­lar hak­kın­da kurul üye­le­ri­ne bilgi verdi. Pro­je­nin, Böl­ge­de de­niz-kum-gü­neş tu­riz­mi dı­şın­da sağ­lık tu­riz­mi­nin ulus­la­ra­ra­sı stan­dart­lar­da ya­pı­la­bil­me­si­ne ola­nak sağ­la­dı­ğı­nı da söz­le­ri­ne ek­le­di. Proje zi­ya­re­tin­de he­ye­te eşlik eden Adnan Men­de­res Üni­ver­si­te­si Rek­tö­rü Prof. Dr. Osman Sel­çuk Al­de­mir de mer­ke­zin iş­le­yi­şi, hiz­met­le­ri ve 12 ay tu­rizm he­de­fi­ne ulaş­ma nok­ta­sın­da devam eden ve plan­la­nan ça­lış­ma­lar hak­kın­da kurul üye­le­ri­ni bil­gi­len­dir­di.

GEKA Yö­ne­tim Ku­ru­lu üye­le­ri­nin ikin­ci zi­ya­ret nok­ta­sı, GEKA’nın, des­tek ver­di­ği pro­je­ler­den bi­ri­nin yü­rü­tül­dü­ğü, Ku­şa­da­sı, Ka­dı­ka­le­si- Anaia Antik Kenti oldu. GEKA’nın 2018 yılı Kül­tür Tu­riz­mi­nin Ge­liş­ti­ril­me­si Mali Des­tek Prog­ra­mı kap­sa­mın­da des­tek al­ma­ya hak ka­za­nan, Aydın Va­li­li­ği ve Ku­şa­da­sı Be­le­di­ye­si’nin iş­ti­rak­çi­li­ğiy­le, Ku­şa­da­sı Kay­ma­kam­lı­ğı­nın yü­rüt­tü­ğü “Kül­tür Tu­riz­min­de Yeni Bir Uğrak Yeri: Ku­şa­da­sı Ka­dı­ka­le­si Anaia Liman Ka­le­si ve Anıt­sal Ki­li­se­nin Zi­ya­ret­le­re Açıl­ma­sı” pro­je­si zi­ya­ret edil­di. Proje zi­ya­re­tin­de Ku­şa­da­sı Kay­ma­ka­mı Sa­det­tin Yücel, Aydın İl Kül­tür ve Tu­rizm Mü­dü­rü Doç. Dr. Meh­met Umut Tun­cer ve Kazı Baş­ka­nı Prof. Dr. Zey­nep Mer­can­göz bu­lun­du.

Prof. Dr. Zey­nep Mer­can­göz, proje kap­sa­mın­da ger­çek­leş­ti­ri­len kazı ve res­to­ras­yon ça­lış­ma­la­rı hak­kın­da kurul üye­le­ri­ne bilgi ve­rir­ken antik yer­le­şi­min bölge için öne­mi­ne de­ğin­di. Pre­his­to­rik dö­nem­den, I. Dünya Harbi Os­man­lı top si­per­le­ri­ne kadar uza­nan zen­gin kül­tür kat­man­la­rı­nın bu­lun­du­ğu Ka­dı­ka­le­si-Ana­ia Antik Kenti’nde proje kap­sa­mın­da ön­ce­lik­le anıt­sal bo­yut­lu ki­li­se­nin or­ta­ya çı­kar­tıl­dı­ğı­nı söy­le­di. Ku­şa­da­sı Anaia sahil yer­le­şi­mi­nin Orta Çağ’da ya­pıl­mış liman ka­le­si olan Ka­dı­ka­le­si’nde yü­rü­tü­len proje kap­sa­mın­da, Kale’deki anıt­sal ki­li­se­nin ge­çi­ci mo­dü­ler ör­tü­sü­nün sö­kü­le­rek, ye­ri­ne ki­li­se ya­pı­sın­da­ki zemin ve du­var­lar­da bu­lu­nan re­sim­le­ri ya­ğış­la­ra ve gü­ne­şin za­rar­lı ışın­la­rı­na karşı ko­ru­ya­cak çağ­daş bir çatı ku­rul­du­ğu­nu be­lirt­ti. Ar­ke­olo­jik açı­dan renk­li bulgu ve öy­kü­le­riy­le yerli ve ya­ban­cı zi­ya­ret­çi­le­ri­ni et­ki­le­yecek olan Kadı Ka­le­si’nin ya­pı­lan ça­lış­ma­lar­la kül­tür tu­riz­min­de ca­zi­be nok­ta­sı ola­ca­ğı­nı da söz­le­ri­ne ek­le­di.