Güncel

Kurşunlu Manastırı turizme kazandırılacak

Güzelçamlı ilçesinde bulunan Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın doğusunda, Davutlar ilçesine 10 km.lik uzaklıkta bulunan ve 11. Yüzyıl Bizans yapısı olduğu tahmin edilen Kurşunlu Manastırı’nın çevre düzenlemesi yapıldıktan sonra restorasyon çalışmalarına başlanacağı bildirildi.

Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, tarihi Kurşunlu Manastırı’nın önümüzdeki günlerde çevre düzenlemelerin ve kısmi kazılarına başlanılacağı akabinde ise restorasyon projesine geçileceğini belirtti.

11. yüzyıl Bizans yapısı olan manastırda yapılması gerekenler işler hakkında heyet tarafından incelemelerde bulunuldu. Kurşunlu Manastırı’nın yapılan incelemeye AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. M. Umut Tuncer, Arkeoloji Müzesi Müdürü Abdülbari Yıldız, ADÜ Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Aydın Erön, KODER Başkanı Tacettin Özden, ATRO Başkanı Ozan Sayın ve EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü katıldı.

ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE TURİZME KAZANDIRILACAK

Manastırın üstündeki ağaçlar yapıya zarar verdiğinden bir süre önce alınmıştı. Kilise içerisinde taşıyıcı payelerden birisi birkaç yıl önce çökerek dağılmış, kubbenin her an çökme ihtimalini de arttırmıştı.

Kilise ve çevresinde yapılan incelemelerden sonra açıklama yapan Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. M. Umut Tuncer; “Harika bir doğanın içinde kurulmuş Kurşunlu Manastırı için, Aydın Arkeoloji Müzesi başkanlığında, Doç. Dr. Aydın Erön'ün bilimsel danışmanlığında, önümüzdeki günlerde çevre düzenlemeleri ve kısmi kazıların başlanılacağı, daha sonrada restorasyon projesine geçilerek turizme kazandırılacak” dedi.

ÇALIŞTAYIN SONUÇLARI DESTEKLEMMELİ

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü açıklamasında, “EKODOSD olarak; geçtiğimiz yıllarda Kuşadası'nda farklı meslek disiplinlerindeki bilim insanları ve ilgili kamu kurumlarının katılımıyla gerçekleştirdiğimiz, Milli Parkın sınırlarının Kurşunlu Manastırı’nı da içine alacak şekilde genişletilmesi çalıştayında çıkan sonuçların desteklenmesini istedik. Doğa ve tarihin iç içe olduğu ender yerlerden biri olan Kurşunlu Manastırı, Milli Parkın tüm ekolojik özelliklerini bünyesinde barındıran ve coğrafi açıdan devamı olan önemli bir doğa alanıdır. Genişletilmesi önerilen alan koruma statüsü kazanır ise, Kurşunlu Manastırı'yla birlikte Avrupa-Sibirya, İran-Turan ve Akdeniz Bitki Coğrafyası gibi üç bitki coğrafyasına ait bitkiler ve bu coğrafyalara özgü fauna türleri de korunmuş olacaktır. Bütüncül koruma, hem bölgenin ekolojik yapısının, hem de Kurşunlu Manastırı'nın korunarak geleceğe taşınmasını ve düşünülen turizm şekillerinin de kontrollü bir şekilde, koruma-kullanma dengesi gözetilerek yapılmasını sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.