Güncel

Kocagöl’de atılan adımlar umut verdi

Kuşadası’nın Güzelçamlı Mahallesi sınırları içinde bulunan Kocagöl’de yaşanan çevre kirliliği ve toplu balık ölümlerinin ardından Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü mühendisleri gölde incelemeler yaptı, numuneler alındı.

Kocagöl’de baş gösteren kirlilik ve balık ölümleri yetkilileri harekete geçirdi. Kocagöl’de yaşanan kirliliğin önlenmesi, temiz ve sağlıklı kalabilmesi için yapılacak işlemler için inceleme yapan mühendisler tutanak hazırlayarak ilgili kurumlara gönderdi.

Kuşadası Belediyesi ekipleri Kocagöle’e giderek uzun zaman önce denizle bağlantısı kesilen göl noktasını temizleyerek gölün denizle buluşmasını sağladılar.

KOCAGÖL’ÜN YARDIM ÇIĞLIĞI SES BULDU

Kuşadası EKODOSD yetkilileri konuyla ilgili olarak atılan adımlarla ilgili şu açıklamalarda bulundu: ‘’Ancak bu işlem geçici bir çözüm olup, Kocagöl’ün ekolojik yapısının düzelmesi ve tekrar doğallığını kazanabilmesi için, ilgili tüm kurumlar tarafından mutlaka akılcı ve gerekli yaptırımların uygulandığı çözümler bulunması gerekmektedir.

Kocagöl’ün çevresinde onlarca site bulunmaktadır.

Gölün güney kısmında yapılan incelemelerde, 2 yağmur suyu kanalının göle bağlı olduğu ve her iki kanaldan foseptik verildiği görüldü.

İlgili kurumlar kanalı açarak, gölü kirleten ve dolayısıyla denizinde kirlenmesine neden olan kaçak bağlantıları bulup, gerekli işlemleri yaparak, dış kaynaklı kirletici unsurları durdurması gerekir.

Gölü kirleten vatandaşların, kendilerinin ve çocuklarının da girdiği denizinde kirlenmesine neden olduklarını bilmeliler ve duyarlılık göstermelidirler.

Ege bölgesinin en güzel plajlarının bulunduğu bölgede, böyle bir sulak alanın hemen kumsalın yanı başında olması büyük bir avantajdır.

Birçok su kuşunun geldiği, balıkların, yengeçlerin, kurbağaların, su kaplumbağalarının, su yılanlarının ve birçok sucul canlının yaşadığı bu doğal alan korunabilirse, hem ekolojik denge sağlanacak hem de binlerce insanın yaşadığı sahil sitelerinde, insanların nefes alabileceği, çocuklarının yaban hayatını izleyebileceği doğal bir alan kazanılmış olacaktır.

Kocagöl’ün önemli bir işlevi daha bulunmaktadır. Gölün çevresindeki yüzlerce konutu, yağmurlar yağdığında suyu bünyesinde toplayarak evlerin su altında kalmasını önlemektedir. İlgili tüm kurumlar birlikte işbirliği yaparak Kocagöl sağlıklı bir hale getirilmelidir. Bundan hem Kocagöl kazanacak, hem de çevresinde yaşayan binlerce insan mutlu olacaktır’’ ifadelerine yer verildi.